Vejledning – Fremstilling af stearinlys for begyndere


Du skal bruge noget grundlæggende udstyr til at lave dine egne lys. Som med meget andet hjælper godt udstyr med at skabe et bedre resultat, men det er stadig muligt at lave fantastiske lys uden at investere mange penge i dit udstyr.

Du kan i princippet lave lys derhjemme med det udstyr, du allerede har i dit køkken. Denne vejledning om udstyr til fremstilling af lys dækker det grundlæggende i at udstyre dit værksted, selvom du lige er startet.

Der er masser af alternative værktøjer, der laver smukke lys – du behøver ikke købe professionelt udstyr for at få succes. Her er en oversigt over grundlæggende stearinlysfremstillingsudstyr:

  • Gryde eller smeltekande.
  • Varmekilde
  • Køkkenvægt
  • Termometer
  • Vægeholder
  • Rørepind/grydeske

Hvis du forventer at lave mange stearinlys, så invester i et infrarødt termometer . Det fungerer ved at kaste infrarødt lys fra en overflade og måle, hvor meget varme det genererer. Det er helt håndfrit, konsekvent, hurtigt og kræver ingen oprydning. Sørg for at røre voksen, før du tager temperaturen, og skyd altid på midten.

Du kan også anvende et glastermometer du stikker ned i voksen, eneste ulempe er at det skal rengøres hver gang det har været nede i voksen.

Uanset valg af termometer, så brug altid det samme termometer, så det måler ens.

Du kan anvende en almindelig gryde til at smelte din voks på komfuret, men der er også mulighed for at investere i udstyr beregnet til lysstøbning. F.eks. en smeltekande ”Marie-Bain” med dobbeltvæg. Der kan hældes vand i dobbeltvæggen, så du smelter som i vandbad. Smeltekanden kan bruges på almindeligt komfur eller induktion og til mindre portioner. Vil du lave større portioner ad gangen og/eller lave lys et sted hvor der ikke er et komfur, så kan du vælge at investere i en smeltegryde på el. Elgryden tilsluttes blot til strøm, temperaturmåleren stilles og så er gryden klar til at smelte din voks. Skal du ”lege” med flere farver voks på én gang kan det være en fordel at tilkøbe smelterør til din elgryde, så har du mulighed for at lave 4-6 farver ad gangen.

 

 

 

 

 

 

 

Køkkenvægt anvendes til at veje voks, farver duft mm. Ved lysfremstilling bliver alt målt i vægt. Tilsætningsforhold af farver og duft vil oftest stå angivet i % og så skal du frem med lommeregneren og omregne til g/kg. Her er det vigtigt med en køkkenvægt så du får tilsat de rette mængder – kommer du for meget farve eller duft i kan det gå ud over brændingen af dit lys.

En væge der ikke er centreret i lyset er det første tegn på skødesløshed. At bygge et system til at holde vægen på plads, mens du hælder voks i beholderen, er helt afgørende for at sikre, at lyset ser godt ud og brænder godt. Ved brug af voksede væger på fod er en metal vægeholder et rigtig godt og simpelt redskab til at centrere og fastholde din væge. I en støbeform anvendes oftest væge på spole. Her kan vægen trækkes gennem formen og bindes på f.eks. en kødnål der ligges på tværs af formen i toppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Varmepistol bliver brugt af mange lysestøbere til blandt andet:

  • Forvarmning af beholdere
  • Rengøring af voks på udstyr
  • Gensmelt toppe for at fylde aflastningshuller
  • Fjerne voks fra gamle stearinlys